Tiede tyrmää monet sokeriin liittyvät myytit, jotka elävät sitkeästi.

Tieteellisten tutkimusten mukaan sokerin syömisellä ja hyperaktiivisuudella ei ole yhteyttä. 

Onko sokeri suurin terveysvihollisemme? Newyorkilaisen Columbian yliopiston Prespyteerisen sairaalan kardiologi Jennifer Haythe selittää Business Insider -lehdessä, miltä sitkeät myytit sokerista näyttävät tieteen valossa.

1. Myytti: Jotkin sokerit ovat terveellisempiä kuin toiset.
Tosiasia: Kaikki sokerit vaikuttavat kehossa samalla tavalla. Muun muassa ruskea sokeri, valkoinen sokeri ja hunaja ovat kaikki glukoosia.

2. Myytti: Sokeri saa lapset hyperaktiivisiksi.
Tosiasia: Ei ole olemassa mitään sokerihumalaa. Tieteellisten tutkimusten mukaan sokerin syömisellä ja hyperaktiivisuudella ei ole yhteyttä.

3. Myytti: Sokeri koukuttaa kuten kovat huumeet.
Tosiasia: Ei ole olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että sokeri aiheuttaisi riippuvuutta. Sokeri ei myöskään ole portti huumeiden käytölle.

4. Myytti: Liiallinen sokerin syöminen aiheuttaa diabetesta.
Tosiasia: Sekä tyypin 1 diabetes sekä tyypin 2 diabetes aiheutuvat useista perinnöllisistä tekijöistä ja ympäristötekijöistä. Sokeria paljon sisältävä ruokavalio ei yksinään aiheuta diabetesta. Ylipaino sen sijaan on diabetesriski, koska ylimääräinen rasva voi johtaa insuliiniresistenssiin.

5. Myytti: Keinotekoiset makeuttajat ovat parempia kuin sokeri.
Tosiasia: Muutamat keinotekoiset makeuttajat voivat olla yhtä haitallisia kuin sokeri. Vaikka esimerkiksi steviassa ja aspartaamissa on vähemmän kaloreita kuin sokereissa, tutkimusten mukaan niillä makeutetut juomat lihottavat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin jos ei käytä niitä ollenkaan.

6. Myytti: Sokeri tekee hampaisiin reikiä.
Tosiasia: Reikiintyminen aiheutuu happohyökkäyksestä eli reaktiosta, jossa hampaan pinnalle liukenee mineraaleja. Hampaat altistuvat happohyökkäykselle jokaisen syömiskerran ja juomiskerran jälkeen noin puolen tunnin ajan.
Ravintoaineen kariogeenisyyteen vaikuttaa sokeripitoisuuden lisäksi myös happamuus, viipymisaika suussa, käyttötapa ja -tiheys, vaikutus syljeneritykseen ja mahdollisesti sisältämät hampaita suojelevat ainesosat.

7. Myytti: Sokeri pitäisi poistaa ruokavaliosta tyystin.
Tosiasia: Ihminen tarvitsee glukoosia elääkseen. Liiallista sokerin syömistä tulisi kuitenkin välttää, sillä se johtaa muun muassa painon nousuun ja pitkäaikaisiin terveysongelmiin. Sokerin eliminoiminen ruokavaliosta tyystin pois on miltei mahdotonta, sillä muun muassa hedelmillä ja perunoilla on korkea glukeeminen indeksi.

8. Myytti. Sokeri on terveysongelmien suurin syy.
Tosiasia: Sokeri on harvoin esimerkiksi ylipainon tai sydänsairauksien ainoa aiheuttaja. Epäilemättä sokeri on yksi ylipainon aiheuttaja, mutta ei suinkaan ainoa. Makeissa ruoissa on paljon kaloreita, ja usein ne ovat myös prosessoituja. Jos syö liikaa kaloreita, paino nousee ja voi sairastua.