Kolmevuotias Trishna Shakya on nimetty Nepalin pääkaupunki Katmandun uudeksi Kumariksi, jota palvotaan "elävänä jumalattarena".
Hänen edeltäjänsä jäi eläkkeelle tultuaan murrosikään.
Kyseessä on ikivanha traditio, jossa pikkutyttöjä palvotaan elävinä jumalattarina.
Kumaria pidetään hindujumalatar Talejun ruumiillistumana.

Trishna Shakya nimetään jumalaksi torstaina järjestettävässä seremoniassa. Hänet puetaan seremonia-asuun ja meikataan palvottavaksi, jonka jälkeen häntä kuljetetaan paraatissa Katmandun läpi. Lasta kannetaan, sillä hänen jalkansa eivät saa koskettaa maata.

"Lapsijumala" viedään pois kotoaan perheensä luota Dallusta elämään palatsissa Katmandussa. Durbar-aukiolla sijaitsevassa palatsissa "jumalattaresta" pitävät huolta tehtävään valitut henkilöt. Trishna saa jättää uuden kotinsa vain 13 kertaa vuodessa määrättyinä juhlapäivinä.

Trishna valittiin jumalattareksi neljän ehdokkaan joukosta, kertoi hindulainen uskonoppinut Uddhav Man Karmacharya uutistoimisto AFP:lle. Valintakriteereinä toimivat monet ulkonäköön liittyvät asiat: "jumalattaren" hampaiden ja ihon tulee olla täydelliset, rintakehän kuin leijonalla ja reidet kuin peuralla.
Pikkulapsen tulee lisäksi osoittaa pelkäämättömyytensä: jos hän ei itke puhvelin uhraamista katsellessaan, hän saattaa olla jumala.

Newar-traditio sekoittaa elementtejä hindulaisuudesta ja buddhalaisuudesta. Se on historiallisesti liitetty läheisesti kuningasperheeseen, mutta perinnettä on jatkettu senkin jälkeen, kun hindumonarkia lopetettiin Nepalissa vuonna 2008.
Jumalattareksi ehdotettu Trishna Shakya tapasi tiistaina Nepalin presidentin Bidya Devi Bhandarin tämän virka-asunnossa, Kathmandu Tribune kertoi.

Lasten oikeuksien puolesta taistelevat aktivistit ovat arvostelleet perinnettä.
Kritiikin mukaan Kumareilta kielletään mahdollisuus normaaliin lapsuuteen ja yhteiskunnasta eristäminen vaikuttaa negatiivisesti heidän kehitykseensä. Vuonna 2008 Nepalin korkein oikeus määräsi, että myös "elävien jumalatarten" tulee käydä koulua, ja niinpä heitä nykyisin opetetaan palatsin sisällä.
Monet entiset Kumarit ovat kertoneet julkisuudessa vaikeuksistaan integroitua yhteiskuntaan sen jälkeen, kun heidät on syrjäytetty asemastaan.
Väistyvä "jumalatar" Matine Shakya kruunattiin kolmevuotiaana vuonna 2008.