maanantai 11. syyskuuta 2017

Kokeile karamellisoida sipulit

Kuvahaun tulos haulle karamellisoidut sipulit
Mikään muu ruoanlaiton tuoksu ei taida herauttaa yhtä tehokkaasti vettä kielelle kuin paistettu sipuli. Sipulissa on mehevän ruoan taika. Se antaa ruokiin herkullista väriä, aromia ja täyteläisyyttä.
Kun sipulia kypsentää ajan kanssa hitaasti, sen maku rikastuu nesteen haihtuessa sipulin soluista. Lopulta sipuli muuttuu kullanruskeaksi, hillomaisen pehmeäksi ja karamellisoituneeksi, kun sipulin sokerit kypsyvät.
Sipulin karamellisoitumista ei voi nopeuttaa. Se tapahtuu hitaasti, miedon lämmön syleilyssä sipulin omia sokereita kypsentäen.
Yleisin tapa on hauduttaa renkaiksi leikatut sipulit runsaan voin ja vesitilkan kera pannulla painon alla ja vahtia hieman vieressä, ettei pannu polta sipuleita.
Voiko helpommalla ja vähärasvaisemminkin onnistua? Voi kyllä. Kannellisen valurautapannun lämmössä oliiviöljyllä pirskotetut sipulit kypsyvät jopa vielä yksinkertaisemmin herkullisiksi, vähärasvaisiksi ja läpipehmeiksi ilman vaivaa tai valvontaa.
Se, mitä tarvitset, on aika. Sipulit muhivat uunissa kannen alla karamellisoituneiksi noin kolmessa tunnissa. Pikaruokaa tämä ei ole, mutta maku on ajan väärti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti