Jotkut iltaiset tapamme saattavat olla syypäitä unenpuutteeseen sekä nukahtamisvaikeuksiin.

Osa meistä on syntynyt niin onnellisten tähtien alla, että nukahtaminen onnistuu lähestulkoon heti pään koskiessa tyynyyn.

Mikäli et kuulu tähän joukkoon, saattaa unensaannista muodostua jokailtainen valvepainajainen, josta on hankala päästä eroon.

Uniongelmista kärsivät turvautuvat usein erilaisiin nopeisiin ratkaisuihin, jotka pitkässä juoksussa saattavat häiritä unensaantia aikaisempaakin enemmän. Näin ovat todenneet myös monet uniasiantuntijat, neurologit sekä lääkärit.
Unensaantikonstisi saattavatkin olla siinä mielessä kyseenalaisia, että ne tosiasiassa tappavat viimeisetkin toivot unensaannista. Mikäli käytät jotakin näistä viidestä keinosta nukahtamiseen, tehotta, saatatkin vain pahentaa jo olemassa olevaa tilannetta.
Nukahtamislääkkeet
Niin ironista kuin se onkin, nukahtamista helpottava lääkeaine saattaakin vain haitata untasi. Women's Healthin haastattelema lääkäri ja neurologi Christopher Winterin mukaan unilääkkeiden ei ole juurikaan todistettu parantavan unenlaatua. Heikolla unenlaadulla tarkoitetaan jatkuvaa heräilyä ja aivoja vahvistavan syvän unen vaiheen puutetta - eikä se ole kropalle hyväksi.
Unilääkkeiden hyvä puoli voi puolestaan olla niiden lumevaikutus, jolloin potilaat saattavat kokea nukkuneensa paremmin ja näin ollen tuntea olonsa pirteämmäksi seuraavana päivänä. Lumevaikutus voi kuitenkin olla koukuttava, eikä lääkkeistä ole helppo päästä pitkän käytön jälkeen eroon.
Melatoniini
Nukahtamista vauhdittavien melatoniinivalmisteiden suosio on ollut kasvussa viime vuosien aikana. Pillereistä ei kuitenkaan ole niin paljon hyötyä kuin moni luulee: Laajassa yliopistotutkimuksessa havaittiin, että melatoniinia käyttäneet nukahtivat vain seitsemän minuuttia aikaisemmin sekä nukkuivat kahdeksan minuuttia pidempään kuin he, jotka eivät valmistetta nauttineet. Moni myös jää melatoniinin käyttöön koukkuun, jolloin aivojen oma melatoniinintuotanto saattaa häiriintyä ja unen saanti ilman melatoniinia on entistäkin vaikeampaa.
Väsyneenä sänkyyn meno
Mikäli noudatat nukkumaanmenossa "syö vasta kun on nälkä" -mantran kaltaista rutiinia, toimit väärin. Vaikka vaikuttaisikin siltä, että pitkäksi venähtänyt kesäilta ei häiritse suoritustasi kello kahdeksan seuraavana aamuna alkavassa palaverissa, ei asia ole aivan niin yksinkertainen. Elimistömme kaipaa rutiineita, jolloin se alkaa myös omatoimisesti mukautua niihin. Siksi olisi hyvä asettaa nukkumaanmenoaika, jota pyrkii noudattamaan joka ikinen päivä - myös viikonloppuisin.
Sängystä nouseminen
Moni meistä sortuu nousemaan sängystä ylös, mikäli uni ei tule silmään noin varttitunnin yrittämisen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan ole Winterin mukaan suositeltavaa, sillä sosiaaliseen mediaan päätyminen tai muu iltainen puuhastelu vain herättää meitä enemmän. Sen sijaan hyödyllisempää olisi hänen mukaansa pysyä sängyssä ja antaa kropalle tarpeellista lepoaikaa siitä huolimatta, onko unessa vai ei. Myöskään kellon vilkuilu ei auta, sillä se tekee meistä vain hermostuneempia ja stressaantuneempia unen suhteen.
Yömyssy
Yllättävän monella on tapana ottaa tujaus alkoholia ennen yöpuulle siirtymistä. Halusit tai et, ei alkoholilla kuitenkaan ole ainakaan unen laatua parantavia vaikutuksia vaikka se saisikin sinut uneen nopeammin. Alkoholi häiritsee aivoille tärkeän REM-unen vaihetta ja kaiken lisäksi lisää vessassa juoksemisen tarvetta, jolloin uni häiriintyy entisestään. Mikäli aiot nauttia alkoholia, kannattaa se tehdä jo päivällisen yhteydessä myöhäisillan sijaan - paras vaihtoehto on kuitenkin korkin kiinni pitäminen.
Lampaiden laskeminen
Mikäli pörröisten lampaiden laskeminen todella auttaa sinua nukahtamaan, on se kerrassaan loistavaa. Lampaiden laskeminen ei kuitenkaan yleensä johda muuhun kuin turhautumiseen ja ahdistumiseen, sillä etenkin lampaiden määrän kasvaessa luvuissa mukana pysyminen alkaa ärsyttää.

Lähde: Women's Health