Ilman puhelinta voi ahdistaa, jos puhelin liittyy käyttäjän muistoihin ja minuuteen, kertoo tuore tutkimus.

  • Nomofobia tarkoittaa ahdistusta siitä, jos puhelin tai sen ominaisuudet eivät ole käytettävissä.
  • Tutkimuksessa tutkittiin, kuinka ahdistuneeksi osallistujat tulevat ilman puhelimiaan.
  • Ahdistuneimpia olivat he, joilla puhelin liittyi voimakkaasti muistoihin ja minuuteen.

Puhelin saattaa saada helposti haitallisen suuren roolin käyttäjänsä elämässä.

Nomofobia eli kännykättömyyspelko on 21. vuosisadan ihmisen ongelma.
Englanninkielisestä ilmaisusta no mobile phobia muodostettu käsite tarkoittaa sitä, että henkilöä ahdistaa olla erossa puhelimesta esimerkiksi sen katoamisen, akun loppumisen tai huonon verkon vuoksi.
Tuoreen tutkimuksen mukaan nomofobinen pakkomielle puhelimeen syntyy useimmiten henkilöillä, joille puhelimesta on tullut persoonan jatke. Niin voi käydä mille tahansa esineelle, jonka kanssa jaetaan rakkaita hetkiä tai joka auttaa muistamaan sellaiset hetket.
Esineestä tulee tällöin osa minuutta. Ei ole vaikeaa ymmärtää, että luurista tulee helposti osa minuutta, kun sen avulla pidetään yhteyttä lähimmäisiin ja taltioidaan tärkeimpiä hetkiä.

Tutkimukseen osallistui 301 henkilöä, joita pyydettiin arvioimaan heidän positiivisia muistojaan, kuinka ahdistuneeksi he tulevat erossa puhelimestaan ja missä määrin he pitävät puhelinta itsensä jatkeena. Osallistujilta kysyttiin myös, kuinka usein he tarkistavat puhelimensa ja varmistavat,
että se on lähettyvillä. Lisäksi osallistujat kirjoittivat vähintään sata sanaa, jotka kuvailivat, mitä heidän puhelimensa heille merkitsevät.

Henkistä ja fyysistä kipua
Tutkimuksessa kävi ilmi, että henkilöt, joilla puhelin liittyi voimakkaasti muistoihin ja minuuteen, kokivat voimakkaampaa ahdistusta ilman puhelintaan.
Lisäksi puhelin mitä todennäköisimmin häiritsi heidän työskentelyään tai opiskeluaan.
Tulokset kertovat myös, että niskaan tai ranteisiin liittyvä kipu tuli näillä henkilöillä useammin esiin sadan sanan listassa, minkä arvioidaan kertovan ylenpalttisesta kännykän käytöstä.

Testaa riippuvuutesi
Voit testata testillä täällä. Testi on englanninkielinen.
Voit myös testata kännykkäriippuvuuteen usein liittyvää nettiriippuvuutta.
Päihdelinkin suomenkieliseen testiin tämän linkin kautta.