Ravinnerikas seos sisältää 50 prosenttia proteiinia.
Siitä toivotaan helpotusta myös maailman nälänhätään.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat onnistuneet tuottamaan uuden proteiinin sähkön ja hiilidioksidin avulla. Yksisoluproteiinia voidaan kehittää ravinnoksi sekä eläimille että ihmisille.
Proteiinia voidaan tuottaa missä tahansa, missä uusiutuvaa energiaa saadaan esimerkiksi auringosta.
- Kaikki raaka-aineet saadaan käytännössä ilmasta. Siksi teknologia voidaan tulevaisuudessa viedä esimerkiksi aavikoille tai muille alueille, missä on suuri nälänhätä. Yksi vaihtoehto voi olla myös kotireaktori eli eräänlainen kodinkone, jolla kuluttaja itse voi valmistaa tarvitsemansa proteiinin, kertoo johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen VTT:ltä.
Seuraavana askeleena tutkijat jatkavat teknologian kehittämistä ja kaavailevat tuotannon pilotointia. He haluavat kehittää massatuotteen.

- Pidemmällä tähtäimellä sähköllä tuotettua proteiinia on tarkoitus käyttää ruoanlaitossa ja tuotteissa sellaisenaan. Ravinnerikas seos sisältää yli 50 prosenttia proteiinia, neljänneksen hiilihydraatteja ja loput rasva-aineita ja nukleiinihappoja. Lopputuotteen koostumusta voidaan muokata tuotanto-organismeja vaihtamalla, sanoo Pitkänen.
Tutkimus liittyy LUT:n ja VTT:n laajamittaiseen Neo-Carbon Energy -tutkimushankkeeseen, jossa kehitetään täysin uusiutuvaa ja päästötöntä energiajärjestelmää.