14 kesäkuuta, 2017

Terroristit näkevät Suomen uudessa valossa




Suojelupoliisin tietojen mukaan Suomesta lähteneitä vierastaistelijoita on noussut Isisissä merkittäviin asemiin ja heillä on sitä kautta käytettävissään entistä laajempia verkostoja. Samalla myös iskukohteiden valikoima on laajentunut.

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan suojelupoliisilla on tällä hetkellä tiedossa 350 kohdehenkilöä, mikä on jopa 80 prosenttia enemmän kuin vuonna 2012. Kohdehenkilöiden kytkökset kansainväliseen terrorismiin ovat nyt myös entistä vakavampia ja suorempia.
Pelttari kertoi, että Suojelupoliisin tietoon on tullut aikaisempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä suunnitelmia ja hankkeita myös Suomessa. Pelttari ei lähtenyt avaamaan hankkeita sen tarkemmin, mutta kertoi, että konkreettista iskua ei ole toistaiseksi jouduttu ehkäisemään.
- Tilanne on edelleenkin verrattuna eräisiin Euroopan maihin selkeästi helpompi.
Mutta Supon mukaan terroriuhka Suomessa on vakavampi kuin koskaan.

Lisää poliiseja kaduille
Poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta kertoi, että poliisin varautumiskyky kohonneeseen uhka-arvioon on hyvä, mutta se ei vielä juurikaan näy katukuvassa.
- Kansalaisille tämä tulee näkymään ehkä siten, että näkyvien poliisien määrä lisääntyy yleisötilaisuuksissa ja pyrimme olemaan läsnä enemmän suuremmissa tapahtumissa.

Rajavartiolaitoksen osastopäällikkö Pasi Kostamovaara puolestaan kertoi, että rajavartiolaitoksen toiminnassa viime vuosien muutos turvallisuustilanteessa näkyy jo. Rajatarkastuksia Schengen-alueen ulkorajoilla on tehostettu ja huhtikuusta lähtien myös EU-kansalaisia on valvottu tarkemmin.
- Myös EU-kansalaisten matkustusasiakirjat on tarkistettu rekistereistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti