31 toukokuuta, 2017

Aivoista löytyi ahmimisalue - se saa syömään kuin viimeistä päivää

Kuvahaun tulos haulle ahmatti 

Kun koe-eläinten aivoja ärsytettiin, ne alkoivat hotkia, vaikka niillä ei ollut nälkä.

Kun hyvin syöneiden hiirien aivojen tiettyä aluetta ärsytettiin parin, kolmen sekunnin mittaisilla sinisen valon sykäyksillä, hiiret lopettivat muut toimet ja alkoivat hamuta ruokaa suuhunsa niin sanotusti hullun lailla.
Vaikutus on ”dramaattinen".

Tätä aivojen aluetta ei ole aiemmin tutkittu kovinkaan tarkkaan. Se sijaitsee thalamuksen ja hypotalamuksen välissä. Alueen nimi on zona incerta ja se on osa subtalamusta.
Aiemmin tutkijat ovat olettaneet alueen liittyvän muun muassa huomiokykyyn, liikkumiseen ja esimerkiksi asentotietoon. Nyt tutkijat uskovat, että kyseinen aivoalue onkin yhteydessä ruokahaluun. Näin voi olla myös ihmisillä.

Uudet tulokset saattavat auttaa selittämään myös, miksi osalle Parkinsonin tautia sairastavista potilaista kehittyy ahmimishäiriö, kun heidän aivoihinsa on asennettu oireita helpottavia elektrodeja. Elektrodit voivat tutkimuksen johtajan Anthony van den Polin mukaan stimuloida zona incertan hermosoluja.
Hiiritutkimuksessa tarvittiin vain kymmenen minuutin stimulaatio, jonka kuluessa hiiret ahmivat 35 prosenttia siitä ruokamäärästä, jonka syömiseen ne tavallisesti käyttävät kokonaisen vuorokauden. Muut hiiret söivät samana aikana vain neljä prosenttia päivittäisestä annoksestaan.

Kun aivoja stimuloitiin viisi minuuttia kolmen tunnin välein, hiiret lihoivat. Kahdessa viikossa niiden keskimääräinen paino nousi 24 grammasta 38 grammaan.
Kun aivojen ärsyttäminen lopetettiin, hiiret laihtuivat.
Budapestissa vaikuttava neurotutkija László Acsády kuitenkin huomauttaa, että hermosolut voivat olla mukana useissa erilaisissa kehon toiminnoissa. Syömishäiriötä ei siis voi hänen mielestään paikantaa yhteen paikkaan aivoissa.
Silti hän luonnehti tutkimuksen tuloksia mielenkiintoisiksi.
Acsádyn mukaan on mahdollista, että ahmimiseen hiiriä ajavat muut läheiset solut, erityisesti ne, jotka lähettävät signaaleja hypotalamukseen. Sen tiedetään vaikuttavan ruokahaluun.

Tutkimus on julkaistu Science-tiedelehdessä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti