03 huhtikuuta, 2017

OHO! Britannia valmis jopa sotaan!

Espanjassa La Lineassa autot odottavat pääsyä Gibraltariin.



Gibraltarin asemasta on kehkeytymässä kiperä ongelma Brexit-neuvotteluihin. Kiivailijat varoittavat kiistan voivan johtaa jopa sotaan.

Espanjassa La Lineassa autot odottavat pääsyä Gibraltariin. (EPA)

Espanjan ja Britannian välejä pahasti hiertävän kiistan syynä on Euroopan neuvoston ehdotus, joka antaisi Espanjalle veto-oikeuden Gibraltarin tulevista kauppasuhteista Britannian erottua Euroopan unionista. Britannian kaksi vuotta kestävät Brexit-neuvottelut alkoivat viime viikolla.
Pyreneiden niemimaan eteläosassa Espanjan rannikolla Gibraltarinsalmessa sijaitseva Gibraltar on ollut brittihallinnon alla yli 300 vuotta, vuodesta 1713. Euroopan neuvoston ehdotus veto-oikeuden myöntämisestä Espanjalle on herättänyt suuttumusta Britanniassa ja tietysti myös Gibraltarilla. Gibraltarin pääministerin Fabian Picardon mukaan Espanja käyttää Brexitiä hyväkseen ja yrittää saada Gibraltarin uudelleen hallintaansa.

Britannian konservatiivipuolueen entinen johtaja Lordi
Howard vihjaili maansa olevan valmis jopa sotaan puolustaakseen Gibraltaria samalla tavalla kuin pääministeri Margaret Thatcher aikoinaan Falklandin saaria vuonna 1982.
- 35 vuotta sitten toinen naispääministeri lähetti joukkoja toiselle puolelle maailmaa suojelemaan pientä brittikansalaisten joukkoa espanjankieltä puhuvaa maata vastaan. Olen täysin varma, että nykyinen pääministerimme osoittaa samaa päättäväisyyttä Gibraltarin suhteen kuin hänen edeltäjänsä teki, Howard sanoi.
Argentiina miehitti Falklandin saaret vuonna 1982, ja Thatcher lähetti brittijoukot ottamaan saaret takaisin Britannian haltuun. Taistelussa kuoli 655 argentiinalaista ja 255 brittisotilasta.
Ei muutoksia asemaan
Britannian ulkoministeri Boris Johnson vakuutti tänään maanantaina, että Gibraltarin asemaan ei tule muutoksia ilman Britannian suostumusta.
- Gibraltarin itsemääräämisoikeus on muuttumaton eikä se muutu, Johnson sanoi.
Espanjan ulkoministeri Alfonso Dastisin mukaan Espanjan pitää kuitenkin saada veto-oikeus kaikista Gibraltaria koskevista sopimuksista Britannian erottua EU:sta.
- Olemme keskustelleet EU-kumppaneittemme kanssa ja tehneet kantamme selväksi. Kun Britannia eroaa EU:sta, Espanja on EU:n jäsen ja Gibraltarin tapauksessa EU on näin ollen velvoitettu myötäilemään Espanjaa.

30 000 asukkaan Gibraltarilla on vahvat suhteet espanjalaisiin naapureihinsa. Monet Gibraltarilla työskentelevät asuvat rajan toisella puolella La Linean kaupungissa.
EU-jäsenyys takaa avoimen rajan ja ilman sitä ei ole taattua pääsyä Espanjasta Gibraltariin. Espanja viime vuonna lisäämät turvatarkastukset ovat huolestuttaneet gibraltarilaisia, vaikka Espanja on luvannut pitää rajansa auki Brexitin jälkeenkin.
Gibraltarilaiset torjuivat vuonna 2002 ehdotuksen itsemääräämisoikeuden jakamisesta Espanjan ja Britannian kesken prosentein 99-1.
Brexit-äänestyksessä Gibraltar äänesti EU:ssa pysymisen puolesta prosentein 96-4.

Lähteet: AFP, BBC, ABC News, Guardian

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti