maanantai 10. huhtikuuta 2017

Kyykäärmeet heräilevät talvihorroksesta

Mies kuvasi pysäyttävän hetken: Sadat kyykäärmeet heräilivät talvihorroksesta   Sadat kyykäärmeet heräsivät kevääseen samassa paikassa.

Alkukevään lämpö on saanut kyyt kaivautumaan ulos talvipesistään.
Valokuvausta harrastava Kimmo Mäkiselkä kuvasi viime sunnuntaina hurjan näyn, kun Toijalaan menevän junaradan ratavallilla kiemurteli sadoittain talvihorroksesta heränneitä kyykäärmeitä.
Mäkiselkä ei päätynyt jännittävälle kuvauspaikalle sattumalta. Hän sai vinkin käärmeistä Keski-Hämeen luonto -Whatsapp-ryhmästä, jonka 300 jäsentä vinkkaavat toisilleen alueen luontoilmiöistä ja -havainnoista.
Mäkiselkä arvelee, että paikalla olleet kyyt ovat koiraita, sillä ne heräävät talvihorroksesta tavallisesta naaraskyitä aikaisemmin.
– Urokset nousevat pesästä ensin, sillä ne tarvitsevat aurinkoa ja luovat nahkaansa. Kun naaraat heräävät kolme viikkoa myöhemmin, urokset ovat tällöin jo suvunjatkokunnossa, ja ne ryhtyvät parittelemaan naaraiden kanssa.
Mäkiselän mukaan kyyt hyödyntävät usein vuodesta toiseen samoja talvipesiä. Ne jättävät pesään hajujälkensä, jotta ne löytävät samaan louhikkoon tai luolaan syksyn tullen.Yleinen uskomus ei pidä paikkaansa

Mäkiselkä uskoo, että myös naaraat talvehtivat samalla louhikkoalueella. Hän ei halua tuoda julki kyiden tarkkaa paikkaa, ettei kukaan mene tappamaan niitä.
– Ymmärrän kyllä, että pihapiiristä poistetaan käärmeet, mutta luonnossa niiden kuuluu olla rauhassa.
Mäkiselkä haluaa kuitenkin varoittaa ihmisiä kyiden heräämisestä. Hän arvelee, että monet eivät välttämättä hoksaa, että käärmeet ovat jo tähän aikaan liikkeellä.
– En usko, että kyy on mitenkään tavallista vaarallisempi talvihorroksesta herättyään. Ainahan kyy on vaarallinen, jos se kokee tulleensa ahdistetuksi.
Monilla ihmisillä on uskomus, että jos alueella on muurahaispesä, paikalla ei voi olla käärmeitä. Mäkiselkä kuitenkin todistaa tämän myytin vääräksi.
– Olen aiemmin itse luottanut siihen, että jos jossakin on muurahaispesiä, niin siellä ei voi olla käärmeitä. Kuvauspaikalla on kuitenkin kaksi valtavaa muurahaispesää, ja silti käärmeitä on satapäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti