02 helmikuuta, 2017

Erica on maailman kaunein robotti - ja älykkäin

Erica ei pysty vielä oikein kävelemään omatoimisesti, mutta puhuminen ja esiintyminen häneltä jo onnistuvat.

Jos ei paremmin tietäisi, Ericaa olisi helppo luulla oikeaksi ihmiseksi. Erican kaltaiset ”ihmisrobotit” ovat tulleet jäädäkseen

Erica ei pysty vielä oikein kävelemään omatoimisesti, mutta puhuminen ja esiintyminen häneltä jo onnistuvat.

Japanilainen sileäposkinen nuori nainen istuu sohvalla, puhuu ja räpsyttelee silmiään. Hän esiintyy melko luontevasti, vaikka ramppikuume hieman vaivaakin.
Erica kertoo olevansa 23-vuotias sekä pitävänsä elokuvien ja urheilun katsomisesta. Hän haluaisi matkustaa Kaakkois-Aasiaan ja hänen unelmiensa mies on sellainen, jonka kanssa on helppo kommunikoida.
Erican seuraavat sanat saavat kuuntelijat hämmentymään.
- Olen robotti ja käytän tekoälyä voidakseni käydä ihmisten kanssa keskusteluja sujuvasti.

Erican ”isä”, kehittäjä, on Hiroshi Ishiguro, joka toimii professorina Osakan yliopiston robottilaboratoriossa. Erican lisäksi hän on rakentanut myös muun muassa itsensä ja tyttärensä näköiset robotit.
- En halua rakentaa koneita vaan jotain, mikä voi toimia ihmisenä. Haluan ymmärtää itseäni ja muita ihmisiä. Tällä tavalla voin katsoa ja kokea itseni toisen ihmisen näkökulmasta”, Ishiguro  toteaa.


Erican kehittäjä Hiroshi Ishiguro uskoo, että jonain päivänä ihmiset ja robotit voivat rakastaa toisiaan.

Erica on yksi maailman edistyneimmistä ihmistä muistuttavista roboteista.
Sen lisäksi hän, tai siis se, on maailman kaunein ihmisrobotti.
Erican ulkonäkö on koostettu yhteensä 30 kauniin naisen kuvasta. Niistä on poimittu parhaat puolet ja laskettu keskiarvo. Robotti on rakennettu tuon keskiarvon mukaan.

- Sen vuoksi hänen pitäisi miellyttää kaikkia, Ishiguro The Guardianin haastattelussa toteaa.
Ishiguron mukaan ihmisrobotit ovat tulleet jäädäkseen. Toistaiseksi Erican kanssa voi käydä sujuvaa keskustelua vain muutamien aihepiirien sisällä, mutta tiedemiehet uskovat, että todellinen läpimurto on vain joidenkin vuosien päässä. Siinä vaiheessa tekoäly ymmärtäisi aihetta kuin aihetta.

Toimittaja esitti Ericalle kysymyksen Miraikan-museossa Tokiossa.
Toimittaja esitti Ericalle kysymyksen Tokiossa.

Jo nyt esimerkiksi Mitsubishi on alkanut käyttää tehdasrobottien lisäksi myös puhuvia asiakaspalvelurobotteja. Tutkimusyhtiö Nomura Research Institute ennustaa, että jo vuonna 2035 Japanissa puolet kaikesta työstä voisi olla robottien tekemää.
Ennen kuin robotit voivat korvata ihmisen, ihmisten täytyy antaa niille hyväksyntä. Erica on askel juuri siihen. Ihmisen näköiseen olentoon, vaikka se ei olisikaan ihminen, on helpompi luottaa.
Jatkossa Ericalle ja muille ihmisrobotit on tarkoitus opettaa ennakoimaan ihmisten toimintaa ja reagoimaan siihen entistä aidommin. Sillä tulee olemaan suuri vaikutus ihmisten ja robottien väliseen kannsakäymiseen, Ishiguro uskoo.
- Se tarkoittaa sitä, että jonain päivänä ihmiset ja robotit voivat oikeasti rakastaa toisiaan.

Professori Hiroshi Ishiguro (vasemmalla) on tehnyt itsensä näköisen robotin. Hän on suunnitellut, että voisi tulevaisuudessa lähettää ulkomaille vain robotin, kun häntä pyydetään puhumaan erilaisiin tilaisuuksiin ja konferensseihin.
Professori Hiroshi Ishiguro (vasemmalla) on tehnyt itsensä näköisen robotin. Hän on suunnitellut, että voisi tulevaisuudessa lähettää ulkomaille vain robotin, kun häntä pyydetään puhumaan erilaisiin tilaisuuksiin ja konferensseihin. (ALL OVER PRESS)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti