maanantai 31. elokuuta 2015

Natsien ryöväämät aarteet löytymässä?Hitler rakennutti Lounais-Puolaan maan alle valtavia tunneliverkostoja, jonne tarinan mukaan kätkettiin natsien ryöväämät aarteet.
 
Legenda on elänyt yli 70 vuotta, ja nyt eräs natsien suurista salaisuuksista on ehkä paljastumassa. Tammikuussa 1945 panssaroitu juna lähti Breslaun kaupungista ja katosi. Samaan aikaan puna-armeijan joukot etenivät yhä syvemmälle länteen.
Junassa uskotaan olleen ainakin 50 metalliarkkua, joiden sisällöstä ei ole varmaa tietoa. Tarinan mukaan arkut olisivat kuitenkin olleet täynnä kultaa ja muita aarteita, jotka natsit ryöstivät sodan aikana pankeista, kultasepänliikkeistä ja yksityishenkilöiltä. Kun Neuvostoliiton joukot olivat lähellä ja Saksa häviämässä sodan, natsit päättivät legendan mukaan piilottaa junan aarteineen.
Asianosaiset tietävät
Viime perjantaina Puolan varakulttuuriministeri Piotr Zuchowski ilmoitti julkisuudessa, että Puolassa on löytynyt maanalainen kätkö, jossa on "99 prosentin varmuudella" yli satametrinen panssaroitu juna. Viranomaiset ovat nähneet maatutkan kuvia, joissa näkyvät sotilasjunan tykkitornit. Kulttuuriministeriön mukaan junan sisällä olisi aarteita ja taidetta.
Poliisit partioivat eilen Walbrzychin ja Wroclawin välisellä rataosuudella.
Poliisit partioivat eilen Walbrzychin ja Wroclawin välisellä rataosuudella.
 
"Natsien kultajunan" jäljille päästiin, kun iäkäs mies kertoi kuolinvuoteellaan tarkkoja tietoja junasta kahdelle uskotulle miehelle. Nämä saksalainen ja puolalainen ovat pysytelleet julkisuudessa nimettöminä ja paljastavat junan tarkan sijainnin vasta, kun heidän vaatimukseensa 10 prosentin löytöpalkkiosta suostutaan. Puolalaisen Fakt-lehden mukaan vanha mies olisi entinen saksalaissotilas, joka avusti aikoinaan junan kätkemisessä.
Frankfurter Rundschau -lehti kertoi, että Breslaun kaupungissa oli natsi-Saksan aikana vastuussa natsien ryöväämästä kullasta poliisipäällikkö nimeltä Herbert Klose. 1970-luvulla Klose kuvaili Puolan televisiossa, miten kulta-aarteet kuljetettiin vähän ennen sodan päättymistä turvaan junalla.
Junan oletettu sijaintipaikka on Waldenburgin ja Breslaun välisellä 65 kilometrin pituisella rataosuudella Lounais-Puolassa lähellä Tshekin rajaa.
 
Brittiläinen Telegraph-lehti tutustui viikonloppuna maanalaisiin käytäviin Lounais-Puolan Ala-Sleesiassa ja vihjaa, että tunneleiden kätköistä voi löytyä lisääkin natsien ryöstämiä aarteita. Massiivinen tunneleiden verkosto oli Hitlerin salainen projekti, jonka rakentamisen toteuttivat sotavangit orjatyönä. Havumetsän alle oli tarkoitus rakentaa kokonaisia bunkkereita, joihin aarteet voitaisiin piilottaa, jos kolmas valtakunta romahtaisi.

Puolan varakulttuuriministeri Piotr Zuchowski kertoi junalöydöstä perjantaina julkisuuteen.
 
- Tarinan mukaan vuonna 1945 yhteensä kolme junaa tuli kaupunkiin eikä niitä ole koskaan löydetty, Ksiazin linnan kulttuurijohtaja Magdalena Woch kertoi Telegraphissa.
Kulta ei Wochin mukaan välttämättä olisi nyt havaitussa junassa, vaan paremmin turvatuissa sotilasjunissa, joita on Walbrzychin alueella mahdollisesti useita.
- 1920-1940-lukujen välillä alueen kartoissa on eroavuuksia, jotka vihjaavat, että kaupungin alla on löytymättömiä tunneleita. Neuvostojoukot olivat täällä vuoteen 1947 asti, emmekä tiedä mitä he löysivät, Woch sanoi.

Kenelle kuuluvat?
Telegraph-lehden alueella näkemässä tunnelihuoneessa kattoon on kaiverrettu hakaristi ja sen viereen Ukrainan kansallissymboli. Huone on mahdollisesti ukrainalaisten vankien kätten työtä.
Tunneli johtaa syvälle maan alle ja noin 800 metrin matkan jälkeen levenee valtavaksi tilaksi, jonne mahtuisi helposti pitkäkin juna. Telegraphin mukaan maanalainen huone on ainakin yhdeksän metriä korkea ja kuusi metriä leveä.
Vanha kaivoskuilu Walbrzychissa, Lounais-Puolassa.
Vanha kaivoskuilu Walbrzychissa, Lounais-Puolassa.
 
Mikäli aarteet jonain päivänä löytyvät, niiden omistajuudesta saattaa kehkeytyä mehevä riita. Venäläismediassa on jo esitetty lainoppineen arvio siitä, että suuri osa aarteista kuuluu Kremlille. Toisaalta kansainvälinen juutalaisjärjestö World Jewish Congress katsoo, että aarteet kuuluvat niille, joilta ne ryöstettiin.
- Jos mitkään näistä esineistä varastettiin juutalaisilta ennen kuin heidät murhattiin tai lähetettiin pakkotyöleireille, meidän tulee tehdä kaikkemme, jotta ne palautetaan omistajiensa perillisille, juutalaiskongressin pääjohtaja Robert Singer sanoi.

Lähteet: Bild, Telegraph
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti